מועדון ביליארד


מתי לאחרונה הלכת לשחק במועדון ביליארד?

ואולי מעולם לא שיחקת במועדון ביליארד ואתה מתלבט, איך לעשות זאת? לאן כדאי ללכת? מתי? איך לבחור מועדון שמתאים לך?

ננסה להבהיר לך מהו מועדון ביליארד, אילו סוגי מועדונים קיימים ומה עליך לדעת בנושא!

מועדון ביליארד – הסטוריה

מועדוני הביליארד ומועדוני הסנוקר הראשונים צצו במאה ה- 19 באנגליה. יחד עם המעבר של משחק הביליארד מכרי הדשא אל תוך הבתים ותחילת הייצור של שולחנות משחק ביליארד, החלו מספר יצרני ריהוט מפורסמים לייצר את שולחנות הביליארד הראשונים שהוצבו בארמונות המלכים ובטירות של האצולה, כך שייצור שולחנות הביליארד נחשב ליוקרתי והיה כרוך בשילוב אומנותי.

יחד עם צבירת הפופולריות של המשחק, החלו להציב שולחנות סנוקר במועדוני חברים ולאחר מכן החלו להיפתח מועדוני סנוקר לשימוש הציבור הרחב. באנגליה, עם התגברות הפופולריות של משחק סנוקר עקב שידורי הטלביזיה הצבעונית שאהבה את משחק הסנוקר שהצטלם היטב, נפתחו אלפי מועדוני סנוקר ברחבי המדינה ולחברת ריילי האנגלית למשל היו כ- 400 מועדוני סנוקר בעת ובעונה אחת ברחבי הממלכה הבריטית.

שולחנות ביליארד הוצבו בחדרי המועדונים של הצבא הבריטי בכל הארצות אליהם הגיעה האימפריה הבריטית ומשם הייתה קצרה הדרך לפתיחתם של מועדוני ביליארד באותם הארצות לשימושם של תושבי המדינות.

מועדוני ביליארד בישראל וארה”ב

ידועה דוגמאת התפתחות מועדוני הביליארד בישראל. בתקופת המנדט הבריטי בישראל הוצבו שולחנות סנוקר בתחילה במועדוני הקצינים של הצבא הבריטי. אנשי עסקים זריזים פתחו מועדונים באיזור הטיילת התל אביבית שנקראו טירים ובהם הוצבו שולחנות סנוקר בנוסף למשחקי מזל ושעשועים שונים ומשם הייתה קצרה הדרך להתפשטותה של תופעת מועדוני הביליארד ברחבי המדינה.

בארה”ב התפתחו המועדונים מכיוון שונה. בתחילה הוצבו שולחנות ביליארד באולמות שבהם נהגו להמר על מירוצי הסוסים. השולחנות הוצבו לשימושם של ציבור המהמרים כדי שיוכלו להעביר את זמנם בין מירוץ אחד למישנהו במטרה להשאירם ככל היותר במיתחם ההימורים. עם ההתגברות בהתעניינות קהל הלקוחות בשולחנות ביליארד, החלו להיפתח מועדוני ביליארד ייחודיים שיועדו רק למשחקי הפול. בתחילת דרכם היו רוב המועדונים מפוקפקים כדרכם של מועדוני ההימורים מהם צמחו, אך בהמשך ובמיוחד החל משנות ה-60 החלו המועדונים לקבל צביון מכובד והחלו לשמש כמקום מיפגש ובילוי לנוער.

במקביל הוצבו שולחנות סנוקר בודדים בבארים ופאבים בכל מקום וכן במועדוני נוער, מתנ”סים, מוסדות לימוד, בתי מלון ונופש ועוד.

מועדוני ביליארד בישראל

המיפנה הגדול ביותר באופיים של מועדוני ביליארד בישראל חל ב- 1987. עם התפתחותה של חברת ה”שולחן הירוק”. ה”שולחן הירוק” הוקמה כחברה מסחרית לייצור ויבוא של שולחנות ביליארד ואביזרי ביליארד. עד להקמתה של השולחן הירוק השתמשו במועדוני הביליארד בחיקויי שולחנות עלובים. גדלי שולחנות מאולתרים, שולחנות שמיוצרים מחומרים לא נכונים, תחזוקה לקוייה ומשחק עם חוקים שעוותו. ה”שולחן הירוק” עזרה בהקמתם של מועדונים שהחלו להשתמש בשולחנות תקניים יותר, החדירה את חוקי המשחק הנכונים והקימה מועדונים יוקרתיים לדוגמא, כמו: מועדון “אמבסי” בהרצליה פיתוח ו”מועדון לינקולן ביליארד” בתל אביב.

מועדון לינקולן ביליארד בתל אביב שהיה הגדול והטוב בישראל הפך לדוגמא ומודל להקמתם של מועדונים רבים בכל רחבי ישראל. מועדון לינקולן ביליארד עצמו הפך להיות רשת גדולה של מועדוני ביליארד שפזורים בכל המדינה ולמעשה הפך להיות רשת מועדוני הביליארד מהגדולות והמובילות בעולם, אם לא הגדולה מכולם.

סוגי מועדוני סנוקר

הסוגים של מועדוני הביליארד שונים לחלוטין האחד ממשנהו.

מועדון ביליארד – מועדון במובנו הקלאסי של השם הינו אולם מעוצב שמטרתו העיקרית הינה לספק לקהל מבקריו את האפשרות לשחק על שולחנות ביליארד שמוצבים באולם תמורת תשלום כספי. בדרך כלל התשלום מבוסס על זמן המשחק של המשתמש ליד השולחן. אך קיימות שיטות תשלום שונות כמו תשלום של סכום קבוע עבור זמן משחק בלתי מוגבל ואחרים. במועדוני ביליארד קיימות וריאציות שונות של שירותים נוספים שניתנים לקהל המבקרים. יש מועדוני ביליארד שכוללים בתוכם אפשרויות משחק נוספות כמו: מסלולי באולינג, שולחנות פינג פונג, חיצים לקליעה למטרה, שולחנות כדורגל, משחקי וידיאו ועוד.

כמו כן מקובל לספק ללקוחות המועדונים שתיה ומזון. גם כאן יש מיגוון רחב ביותר של אפשרויות, החל מבאר משקאות עשיר ומגוון שאינו מבייש את מיטב הבארים הייחודיים וכלה במימזגה של פאב שמתמחה באספקת סוגי בירה שונים. גם בנושא המזון קיים מיגוון גדול של אפשרויות: החל ממסעדות פאר שנמצאות בתוך מועדוני הסנוקר וכלה במזנונים פשוטים שמגישים כריכים. שירות של מלצרים שמגישים מזון ושתיה עד לשולחנות המשחק וכן שרות עצמי.

מועדון סנוקר פרטי – קיימים מועדונים שמכונים פרטיים ומאפשרים כניסה ושימוש לחברי המועדון הזה בלבד או לכל קבוצה שהם מגדירים כבעלת זכות שימוש במקום.

מועדון סנוקר קהילתי – מוצב בדרך כלל במבנה ציבורי ונגיש לחברי המוסד ללא תמורה כספית.

מועדון סנוקר ייעודי – נמצא בדרך כלל במקום שמשמש אוכלוסיה שמתגוררת בסמוך, כמו מועדון של בניין מגורים, או מועדון של בית אבות, או מועדון של חדר תרבות קבוצתי, איזור בתוך בית מלון ואחרים. גם מועדונים מסוג זה אינם גובים דמי שימוש בשולחנות הסנוקר. מועדונים אלו מאופיינים בדרך כלל במספר השולחנות המועט שמוצב בהם, בדרך כלל שולחן סנוקר אחד או שניים.

מועדון באר או פאב – מרובים הם המועדונים שנמצאים בתוך באר או בפאב השכונתי. שולחנות הביליארד שמוצבים בהם הם בדרך כלל שולחנות מופעלי מטבעות, כלומר התשלום עבור השימוש בשולחן הינו לפי כל משחק ומתבצע על ידי הכנסת מטבעות כסף למנגנון שנמצא על גבי השולחן ומשחרר את כדורי המשחק לאחר הכנסת המטבעות. התשלום במקרה זה הינו לכל משחק בנפרד. רווחי המועדונים מסוג זה מגיעים לרוב ממכירת המשקאות ולא מהמשחק על גבי השולחנות.

דילוג לתוכן